Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

Talk show populárních tváří - V rytmu tance   
16. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Doporučujeme #kulturní akce

ALOIS RAŠÍN

zpět


ALOIS RAŠÍN "Ono je to těžké. Kde hrozí bída, tam hrozí socialismus. A kde hrozí socialismus, tam hrozí bída."
 
Z obrázku hledí pán s odhodlaným výrazem. Pořádek je pro něj evidentně zásadní. Aby ne. První ministr financí naší republiky musel být přísný, měl-li dosáhnout cíle, který si předsevzal. 18. října1867se u Rašínů v Nechanicíchnarodil Alois. V rodině pekaře, radního a starosty byl sice devátým v pořadí, nicméně talent ho předurčil ke studiu na gymnáziích v Novém Bydžově, Broumově a Hradci Králové. Po kratší epizodě na medicíně si vybral pražskou Právnickou fakultu Karlo-Ferdinandovy university. Promoval roku 1891. To mu vyšla publikace České státní právo. Obsahovala představu obnovení demokratického českého státu, který by zaručoval práva i národním menšinám. O politiku se zajímal už dřív, teď však narazil. Brožuru rakouské úřady zabavily, byl mu odebrán vysokoškolský titul a v procesu s tzv. Omladinou vyfasoval dva roky těžkého žaláře (1894). Za dvanáct měsíců přišla amnestie, znovu mohl ke jménu připojovat JUDr. Spoluzakládal výrazně protihabsburskou Českou stranu státoprávní. 12. září 1899pojal za manželku Karlu, sestru Jana Janského, objevitele krevních skupin. Možná i proto svůj zájem dočasně obrátil k advokacii, veřejné dění glosoval jen občas v novinách.
 
K mladočeské straně se přidal roku 1907. O čtyři léta později ho zvolili poslancem vídeňské Říšské rady. Současně vedl stranický deník Národní listy. Za první světové války Alois Rašín ještě zesílil svůj boj proti C. a K. monarchii. Jako příslušníka organizace Maffie ho zatkli a odsoudili k smrti. Trest mu císař Karel I. zmírnil na 10 let, v červenci 1917byl s dalšími vlastenci v rámci snah o dialog s opozičními silami omilostněn (třebaže o to neprosil). Pro Čechy je hrdinou. S odvahou sobě vlastní pokračuje ve snaze o vytvoření československého státu. 28. října 1918 se jeho dlouholetý sen plní. Revoluční národní výbor, jehož je čelným členem, vyhlašuje samostatnou republiku. Autorem prvního zákona je právě Rašín. Odmítne funkci ministra vnitra a je jmenován nejvyšším správcem státní kasy. Snaží se překonat poválečný ekonomický chaos měnovou odlukou. Nechá okolkovat všechno oběživo, které se v republice nachází, polovinu zadrží jako nucenou státní půjčku. Měnu tím sice posílil, škrty ale tvrdě pocítily nejchudší vrstvy obyvatel. Heslo "Pracovat a šetřit" či „Za službu vlasti se neplatí!“ se nestalo populárním. Po volbách r. 1919 už ve vládě chybí. Ministerské křeslo znovu získal v říjnu 1922. Ze svých zásad nikterak neustoupil.
 
Zbyteční ubožáci se vyskytují za všech režimů. (Byť je jich poslední dobou nějak víc, zdá se mi.) Zažijí svých 15 minut "slávy" díky nějakému maléru, který způsobí. Jedním z nich byl osmnáctiletý anarchokomunista Karel Šoupal. 5. ledna1923v Žitné ulici střelil politika do zad.Po šesti týdnech 18. únoramilovník přírody a vášnivý houbař Alois Rašín zemřel. Rašínův odpůrce(!) K. Engliš v nekrologu napsal: "Rašín nasadil směle svůj život za český národní ideál v Rakousku, byl odsouzen k smrti, vyvázl životem, který zachoval proto, aby po čtyři roky pracoval pro dobro republiky a aby byl za to v osvobozené vlasti zavražděn Čechem. Nezralý mladík zabil národu Rašína, velkého ministra a státníka. Hrůza musí pojmout každého Čecha, hrůza o osud národa, který takovým způsobem zachází se svými nejlepšími syny."
 
 
VE SPOLUPRÁCI SE STUDIJNÍ A VĚDECKOU KNIHOVNOU V HRADCI KRÁLOVÉ

Všichni dobří rodáci

VÁCLAV BAUMANN

VÁCLAV BAUMANN

Málokdo z nás asi prožil v životě tolik dobrodružství jako Václav Baumann. Narodil se 24. srpna 1916 v Jaroměři, dětství a mládí prožil v Holicích.

MOŘIC PÍCHA

MOŘIC PÍCHA

Když se Mořic Pícha narodil, kalendář ukazoval 18. duben 1869.

SAMUEL FRITZ

SAMUEL FRITZ

Hrůzyplné vyvraždění indiánské vesnice ve filmu Misie, kdy jde dobrovolně s domorodci na smrt též bělošský duchovní, má reálný předobraz.

Tiskové zprávy

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Koncertní sezóna Filharmonie Hradec Králové se zvolna chýlí ke svému závěru a v hlavní Bílé abonentní řadě zbývá filharmonikům odehrát již jen dva koncerty z původních osmi. Předposlední událostí této řady je ve čtvrtek 25. dubna koncert s názvem Romance česká, při kterém publikum uslyší mírně netradiční, ale pro českou hudbu reprezentativní žánr melodramu. Role recitátora se ujal herec Miroslav Táborský.

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY odtajnil program. Připravte se na týden plný chvění, tekutosti a rovnováhy!

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY odtajnil program. Připravte se na týden plný chvění, tekutosti a rovnováhy!

Hradec Králové, který se každoročně na konci června promění v epicentrum českého divadla, dnes zveřejnil kompletní program letošního 29. ročníku Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY. Tento rok festival nabídne nadšencům divadla jedinečnou příležitost zúčastnit se bohatého programu plného divadelních, hudebních i pouličních vystoupení.

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Připravované akce

Kulturní akce - J A R O M Í R   G A R G U L Á K               obrazy, plastiky

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist