Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

Talk show populárních tváří - V rytmu tance   
16. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Doporučujeme #kulturní akce

71. ročník filmového festivalu České vize v Červeném Kostelci přivítá soutěžní filmy i Superženu
17.04.2024

zpět


71. ročník filmového festivalu České vize v Červeném Kostelci přivítá soutěžní filmy i Superženu V sobotu 20. dubna se v kině Luník v Červeném Kostelci uskuteční krajské kolo celostátní filmové přehlídky České vize. Tato soutěž je určena neprofesionálním filmovým tvůrcům starším osmnáctilet. Ke dni uzávěrky se do červenokosteleckého kola přihlásilo 19 snímků různých žánrů od dokumentu po filmy experimentální. Na celodenní přehlídku zve diváky pořádající Centrum uměleckých aktivit. Dostaví se i Superžena.
„Přehlídka bude letos žánrově velmi pestrá. Z celkového počtu 19 přihlášených filmů uvedeme dva dokumenty, jeden reportážní snímek, sedm hraných filmů, jeden animovaný a dva snímky z kategorie experimentální film a videoklip. Do soutěže se také přihlásilo šest filmů studentů filmových škol,“ shrnuje rozmanitou filmovou nabídku koordinátorka přehlídky Tereza Štěpánková z CUAHK.
Program krajské přehlídky České vize začne v Červeném Kostelci hned ráno a je rozdělen do tří promítacích bloků. V každém bloku diváci uvidí několik snímků.
Mezi promítáním nebudou chybět rozborové semináře, díky kterým získají autoři cenné postřehy od filmových profesionálů, kteří letos tvoří odbornou porotu.Účast v porotě letos potvrdili režisér a scenárista dokumentárních a hraných filmůprof. Mgr. Rudolf Adler, režisérka a scenáristka Eva Toulová a režisér a kameraman MgA. Radek Habada.
Nebude chybět ani beseda z filmařského prostředí – tentokrát právě s režisérkou Evou Toulovou a producentem, kameramanem, střihačem a promítačem Pavlem Mědílkem. Ti budou společně povídat o vzniku jejich nového filmu Superžena, který se bude po slavnostnímvyhlášení vítězů a za přítomnosti filmové delegace promítat.
Akce je přístupná široké veřejnosti a vstup na soutěžní snímky je zdarma.
Blíže o programu: https://www.cuahk.cz/akce/ceske-vize-2024/
---
Celostátní přehlídka České vizev Ústí nad Orlicí, která se odehraje v červnu, je vyvrcholením celostátního postupového systému přehlídek v Praze, Zruči nad Sázavou, Kroměříži, Svitavách a Červeném Kostelci. Tříčlenná porota každé přehlídky uděluje vždy několik ocenění – v kategorii hraného nebo dokumentárního filmu, reportáže a publicistiky, animovaného filmu, experimentu a videoklipu a snímků studentů filmových škol.
 
 
Kontakty pro média:
MgA. Tereza Štěpánková
e-mail: film@cuahk.cz, tel.: 739 456 477
koordinátorka přehlídky, lektorka, režisérka
www.cuahk.cz
 
Porota
Prof. Mgr. Rudolf Adler
Režisér a scénárista dokumentárních a hraných filmů. Autor rozhlasových her, odborných a teoretických studií o dokumentárním filmu. Profesor FAMU Praha natočil více než sto filmových a televizních dokumentů převážně se sociální, etnografickou a portrétní tematikou. Za svoje filmy a rozhlasové hry získal řadu ocenění na domácích a zahraničních festivalech. V posledních letech se věnuje aktivně i praktické dramaturgii. Je autorem studijních skript FAMU „Cesta k filmovému dokumentu“ a dalších teoretických studií. Účastní se práce v porotách a organizačních výborech festivalů a přehlídek. V letech 1990-94 byl vedoucím katedry dokumentární tvorby na FAMU, kde dosud působí jako pedagog.
MgA. Radek Habada
Režisér, kameraman a fotograf. Vystudoval střední školu sdělovací techniky v Panské a režii na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Už v průběhu studií začal spolupracovat s QQ Studiem v Ostravě i s Českou televizí, později spolupracoval i s televizemi Nova a Prima. Zkusil si různé televizních žánrů včetně dokumentů, hudebních pořadů, reality show a dalších. Na televizní práci má rád pestrost a nepředvídatelnost. Jak říká, i u cyklického pořadu vysílaného několik sezón se vždy najde něco nečekaného, člověk pozná hodně zajímavých lidí, osudů a pořád se učí něčemu novému.
Eva Oramus Toulová 
Režisérka a scenáristka. Vystudovala FAMU pod vedením Věry Chytilové a v roce 2014 debutovala celovečerním filmem Šťastná. Následoval celovečerní kinodokument Camino na kolečkách natáčený na 640 km dlouhé trase Svatojakubské poutě ve Španělsku. Snímek získal několik mezinárodních cen včetně dvou prestižních ocenění v Barceloně a Venezuele, byl uvedený v kinodistribuci, na několika televizních stanicích a dočkal se i pokračování v podobě filmu Černobyl na kolečkách. Z hrané tvorby byl jejím komerčně nejúspěšnějším filmem Casting na lásku. V letošním roce uvádí do kin další dva hrané snímky Superžena a Láska na zakázku.

Všichni dobří rodáci

ANNA MACKOVÁ

ANNA MACKOVÁ

Proslulý Krvavý román věnoval Josef Váchal Anně Mackové, nepřítelkyni špatné četby. Dokonce tam svoji družku zpodobnil v postavě s mazlivým příjmením Kocourková. Kdo byla žena, která s ním spojila na padesát let svůj život?

VÁCLAV BAUMANN

VÁCLAV BAUMANN

Málokdo z nás asi prožil v životě tolik dobrodružství jako Václav Baumann. Narodil se 24. srpna 1916 v Jaroměři, dětství a mládí prožil v Holicích.

MOŘIC PÍCHA

MOŘIC PÍCHA

Když se Mořic Pícha narodil, kalendář ukazoval 18. duben 1869.

Tiskové zprávy

KreatFest nabídne praktickou inspiraci, tvořivost, umění a vzdělávání

KreatFest nabídne praktickou inspiraci, tvořivost, umění a vzdělávání

Druhý ročník festivalu kreativity a kreativního učení proběhne v Hradci Králové od 9. do 11. května. Festival KreatFest nabídne bohatý třídenní program složený z workshopů, diskusí, sdílení a tvoření rozprostřený po tvůrčích i vzdělávacích institucích v Hradci Králové. Návštěvníci tak zavítají do knihovny, Centra kreativního muzejnictví, Centra uměleckých aktivit, ale taky Bajkazylu.

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Koncertní sezóna Filharmonie Hradec Králové se zvolna chýlí ke svému závěru a v hlavní Bílé abonentní řadě zbývá filharmonikům odehrát již jen dva koncerty z původních osmi. Předposlední událostí této řady je ve čtvrtek 25. dubna koncert s názvem Romance česká, při kterém publikum uslyší mírně netradiční, ale pro českou hudbu reprezentativní žánr melodramu. Role recitátora se ujal herec Miroslav Táborský.

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Připravované akce

Kulturní akce - J A R O M Í R   G A R G U L Á K               obrazy, plastiky

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist