Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

Talk show populárních tváří - V rytmu tance   
16. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  KVĚTEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Doporučujeme #kulturní akce

MIRKO ELIÁŠ

zpět


MIRKO ELIÁŠ Nebudu předstírat neznalost. Choceň ani Chvojenec v Královéhradeckém kraji samozřejmě neleží. Budu však psát o člověku, který měl k Hradci vřelý vztah. Koneckonců - hranice jsou jen čára na mapě... 13. května 1899 se choceňský hostinský mohl radovat z narození Miroslava, alternativně Miroslava Václava. (Pokolení Eliášových věnoval Petr Středa práci s názvem Eliášovi: tři tváře jedné rodiny.) Chlapec prospíval. Absolvoval gymnázium, obchodní akademii navštěvoval v Hradci Králové, potom přešel do Chrudimi. Šílenství první světové války se ho kvůli mladému věku dotklo naštěstí okrajově. Odbyl si důstojnickou školu v Rijece. Za novou republiku bojoval na Těšínsku. Procestoval jižní Evropu, kde pracoval hlavně jako přístavní dělník. Po návratu měl paletu zaměstnání mnohem širší. Dělal bankovního úředníka, horníka, učitele, boxera. Pikantní pak bylo "služební" angažmá u slavného cestovatele A. V. Friče. Hlavně se však věnoval svým zálibám, v nichž vynikal už coby student - kreslení, malování, sochaření. Ateliéry měl v Praze i Hradci. Na jejich provoz si přivydělával mj. výrobou divadelních kulis, psal rovněž povídky a příběhy pro děti, které sám ilustroval.
Finanční prostředky získával také příjemnějším způsobem. Zesnulý kamarád Miloš Fikejz ve své nedocenitelné encyklopedii československých herců uvedl, že "svým mužným zjevem s energickou tváří pevných rysů měl ideální předpoklady pro postavy hrdinských milovníků a zásadových charakterů". Eliáš tudíž neunikl pozornosti filmových režisérů. Zkušenosti z divadelního ochotničení se mu hodily. Od roku 1932 se objevil například v reklamním "spotu" na auto Praga - Baby, kde vystupoval s Lídou Baarovou. Účinkoval však ve snímcích mnohem významnějších, byť převážně v epizodních rolích: Před maturitou, Mravnost nade vše, Jánošík, Kříž u potoka, Svět patří nám. Největší úlohu - čeledína Štěpána Manyu - ztvárnil v přepisu Čapkova románu Hordubalové. Premiéry se však nedožil. Zemřel předčasně v devětatřiceti letech 29. května 1938 ve Chvojenci. Zdejší hřbitov mu poskytl poslední útočiště.  

Studenti z Holic, se kterými provozoval amatérsky divadlo, už v květnu 1939 vydali Almanach památce Mirko Eliáše. Umělcův celoživotní přítel, kostelecký malíř František Doležal, mu r. 1989 věnoval bilanční stať Malíř a herec se znamením prokletí. Eliášovy obrazy (Plachetnice) se dnes prodávají za desetitisícové částky. 


VE SPOLUPRÁCI SE STUDIJNÍ A VĚDECKOU KNIHOVNOU V HRADCI KRÁLOVÉ

Všichni dobří rodáci

JOSEF VÁCHAL

JOSEF VÁCHAL

Někdy je těžké vybrat z krajanů někoho obecně známějšího, tentokrát však nastal opačný extrém. Od 5. do 11. května jako by se s výročími slavných roztrhl pytel. Vítěz Závodu míru cyklista Jan Moravec, spisovatel a dramatik Jiří Šotola, významný hradecký starosta Josef Václav Bohuslav Pilnáček…

ANNA MACKOVÁ

ANNA MACKOVÁ

Proslulý Krvavý román věnoval Josef Váchal Anně Mackové, nepřítelkyni špatné četby. Dokonce tam svoji družku zpodobnil v postavě s mazlivým příjmením Kocourková. Kdo byla žena, která s ním spojila na padesát let svůj život?

VÁCLAV BAUMANN

VÁCLAV BAUMANN

Málokdo z nás asi prožil v životě tolik dobrodružství jako Václav Baumann. Narodil se 24. srpna 1916 v Jaroměři, dětství a mládí prožil v Holicích.

Tiskové zprávy

Malá loutková inventura: Festival nového loutkového divadla zve do Kuksu školy i děti a jejich rodiče

Malá loutková inventura: Festival nového loutkového divadla zve do Kuksu školy i děti a jejich rodiče

Festival nového loutkového divadla zve do Kuksu školy i děti a jejich rodiče

Do Klicperova divadla zavítá Barbora Poláková

Do Klicperova divadla zavítá Barbora Poláková

V neděli 1. prosince se v Klicperově divadle uskuteční koncert Barbory Polákové v rámci jejího připravovaného turné Něhy.

KreatFest nabídne praktickou inspiraci, tvořivost, umění a vzdělávání

KreatFest nabídne praktickou inspiraci, tvořivost, umění a vzdělávání

Druhý ročník festivalu kreativity a kreativního učení proběhne v Hradci Králové od 9. do 11. května. Festival KreatFest nabídne bohatý třídenní program složený z workshopů, diskusí, sdílení a tvoření rozprostřený po tvůrčích i vzdělávacích institucích v Hradci Králové. Návštěvníci tak zavítají do knihovny, Centra kreativního muzejnictví, Centra uměleckých aktivit, ale taky Bajkazylu.

Kalendárium akcí

 <  KVĚTEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
    01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Připravované akce

Kulturní akce - J A R O M Í R   G A R G U L Á K               obrazy, plastiky

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist