Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

Talk show populárních tváří - V rytmu tance   
16. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Doporučujeme #kulturní akce

ADALBERTINUM – květen 2024
17.04.2024

zpět


ADALBERTINUM –  květen 2024 Uvedené programy jsou realizovány za podpory statutárního města Hradec Králové.
 
 
Adalbertinum, Československé armády 300, 500 03 Hradec Králové
PÁNOVÉ, ZADEJTE SE !
Přijímáme chlapce do kurzů tance a společenské výchovy mládeže 2024.
Nabízíme páteční, vkusné a zábavné lekce pod vedením tanečního mistra TOMÁŠE CHMELA, hudební doprovod tanečního orchestru, příznivé kurzovné. Zahájení v září 2024.Přihláška
k on-line vyplnění na www.adalbertinum.cz/kurzy.
 
Turistické informační centrum Hradec Králové, Eliščino nábřeží 626
PRODEJ KURZŮ TANCE PRO MANŽELSKÉ PÁRY A TANEČNÍ DVOJICE PODZIM 2024
Kurzy budou probíhat od 6. října 2024 ve Velkém sále Adalbertina pod vedením tanečního mistra Patrika Drbohlava s partnerkou vždy v neděli - pro začátečníky od 16:30 hodin a pro pokročilé od 19:00 hodin.
 
1. - 31. května – Turistické informační centrum (Galerie Suterén), Eliščino nábřeží 626
DANA LUDVÍČKOVÁ – FOTOOBRAZY
Dana Ludvíčková je svojí profesí hudební pedagožka, sbormistryně a dirigentka. Fotografování se intenzivněji věnuje od roku 2010, kdy začala zachycovat přírodu Orlických hor. Nově se také zaměřuje na fotografii kreativní, nápaditě komponuje objekty a s fotografiemi nadále pracuje. Tak vznikají tzv. fotoobrazy, které pozorovateli nabízejí energii, harmonii a poznání (především sebe sama), ale také humor. Za svoji fotografii Plot obdržela v roce 2023 druhou cenu ve Fotografické soutěži o cenu Františka Kupky.Výstava „FOTOOBRAZY“ je její třináctou autorskou výstavou. U příležitosti výstavy se dne 16. 5. od 16:30 hodin uskuteční Setkání mezi fotoobrazy.
 
1. května –  středa od 10:00 do 17:00 hodin, Masarykovo náměstí
STŘEDOEVROPSKÝ JAZZOVÝ MOST
V programu XXIII. ročníku mezinárodního festivalu vystoupí jazzové kapely z České republiky, Slovenska a Polska. Součástí akce je trh lidové tvorby a bohaté občerstvení. Vstup je volný. Více o programu najdete na samostatných plakátech a na www.unitedeuropejazzfestival.eu.
 
4. května – sobota od 15:00 hodin, sraz u Městské hudební síně
HRADEC KRÁLOVÉ V DETAILECH – komentovaná prohlídka historického centra
Společně s průvodkyní se projdeme historickým centrem, které na první pohled dobře známe. Tentokrát se na něj ale budeme dívat z jiného úhlu a všímat si detailů, které nám jsou často skryty nebo jsou ve spěchu přehlíženy. Zaměříme se na pamětní desky, busty a další připomínky dávných dob, které v sobě skrývají příběhy z hradeckých dějin. Vstupenky jsou k zakoupení v informačním centru nebo na www.hkpoint.cz. Trasa není bezbariérová.

4. května – sobota od 20:00 do 24:00 hodin, Bílá věž
NOČNÍ PROHLÍDKA NA BÍLÉ VĚŽI
Využijte prodloužené otevírací doby a prohlédněte si večerní Hradec Králové z renesanční Bílé věže. Cestou na ochoz se ale zastavte i u skleněného modelu Bílé věže, zvonu Augustin nebo
u historických hodinových strojů. Poslední vstup bude možný ve 23:00 hodin.
 
8. května – středa od 17:00 hodin, Bílá věž
ZVONĚNÍ NA ZVON AUGUSTIN
Při významných dnech a státních svátcích můžete být doslova pár kroků od toho, když zvoníci rozezní třetí největší historický zvon v republice. Tentokrát zazvoní u příležitosti svátku Dne vítězství. Kapacita je 15 osob, vstupenky zakoupíte v informačním centru na Eliščině nábřeží nebo na www.hkpoint.cz. Sraz účastníků je nejpozději 15 minut předem před Bílou věží.
 
 
12. května – neděle od 10:00 hodin, Velký sál – Adalbertinum
MÍŠA RŮŽIČKOVÁ - MINIDISKOTÉKA PRO PRINCE A PRINCEZNY
Míša Růžičková se svojí písničkovou a taneční show přináší zábavu pro nejmenší diváky.
Tentokrát se přenesete přímo do pohádky. Těšit se můžete také na písničku na přání a novou písničku Policejní, u které budete zpívat, mávat a tancovat.
Během vystoupení jsou děti zapojovány do písniček a mohou si zatančit před pódiem nebo
s Míšou na pódiu. Délka představení je 50 - 60 minut, poté mají děti možnost se s Míšou setkat
na autogramiádě, vyfotit se, nebo si nechat podepsat plakát, CD, DVD či tričko.
Představení je vhodné pro děti od 2 let. Děti do 12 měsíců, které ještě nechodí, mají vstup zdarma, všechny ostatní osoby musí mít platnou vstupenku.
 
16. května – čtvrtek od 9:00 hodin, Velký a Malý sál - Adalbertinum
HRADECKÝ SLAVÍK 2024
XXXVIII. ročník soutěže ve zpěvu národních písní
Opět po roce rozezvučí budovu královéhradeckého Adalbertina malí i starší zpěváčci, aby se pokusili získat trofej nejcennější – titul HRADECKÝ SLAVÍK. V sedmi soutěžních věkových kategoriích + v osmé bez věkového omezení se utkají ti nejlepší z celého Královéhradeckého kraje. Soutěž je veřejná, vstup pro veřejnost je zdarma.
 
16. května – čtvrtek od 19:00 hodin, Velký sál – Adalbertinum
V RYTMU TANCE
Talkshow MARTINY VIKTORIE KOPECKÉ, farářky Církve Československé Husitské a ZBIGNIEWA CZENDLIKA, římskokatolického kněze
…ona o sobě tvrdí, že je spíše introvertka, zatímco on se charakterizuje jako rozkošný rebel. On ve víře vychováván, ona si k ní našla cestu v dospělosti. Oba šli za hlasem svého srdce a stali se duchovními. Ona se již dvakrát osobně setkala s papežem, on po tom stále jen touží. Ona si nejvíc odpočine v galerii na výstavě, zatímco on sledováním sportovních přenosů.
Přestože ona se stala finalistkou pořadu Stardance a on o sobě tvrdí, že na tanec nemá talent, pojí je společný pohled na svět v mínění, že život by měl být tancem, že se odehrává v rozličných rytmech, a že protančit život je lepší než jím jen tak prolítnout….
 
19. května - neděle od 10:00 do 17:00 hodin, Žižkovy sady
DEN PRO RODINU                                                                                                                       
Těšit se můžete na sportovní ukázky, výtvarné dílny a soutěže, bohatý doprovodný program, pohádky, občerstvení, prezentaci Regionálních producentů a mnoho dalšího. To vše zaměřené na děti a propojení generací! Přijďte si s námi užít zábavou nadupaný den!
 
19. května – neděle od 17:00 hodin, Bílá věž
ZVONĚNÍ NA ZVON AUGUSTIN
Při významných dnech a státních svátcích můžete být doslova pár kroků od toho, když zvoníci rozezní třetí největší historický zvon v republice. Tentokrát zazvoní u příležitosti Slavnosti seslání Ducha svatého. Kapacita je 15 osob, vstupenky zakoupíte v informačním centru na Eliščině nábřeží nebo na www.hkpoint.cz. Sraz účastníků je nejpozději 15 minut předem před Bílou věží.
23. května – čtvrtek od 19:00 hodin, Velký sál – Adalbertinum                                                     BRATŘI  EBENOVÉ
Kapela tří bratří Ebenových (Marek, Kryštof, David) a dalších předních českých hudebníků (Pavel Skála, Jaromír Honzák a Jiří Zelenka).
V době vydání prvního alba "Malé písně do tmy" (1984) působila kapela jako bratrské trio - Marek, Kryštof a David a byli na české hudební scéně svým přístupem zcela ojedinělí. Synové významného hudebního skladatele Petra Ebena (1929 - 2007) dostali klasické hudební vzdělání, zároveň však vstřebávali vlivy moderní folkové, jazzové a rockové muziky. Svou schopností čerpat ze všech těchto zdrojů a umění používat různé neobvyklé hudební nástroje, vznikl absolutně netradiční, na české scéně nenapodobitelný "ebenovský zvuk". Navíc ve spojení s výjimečnými texty Marka byli a doposud jsou Bratři Ebenové na české hudební scéně jedineční.
1.9.2023 vydala kapela již 6. řadové album s názvem "Co my víme". Album obsahuje 13 nových skladeb. Autorem všech (hudby i textu) je Marek Eben.
 
25. května– sobota od 14:00 do 15:30 hodin, Kostel sv. Mikuláše, Jiráskovy sady
PROHLÍDKA KOSTELA SV. MIKULÁŠE
Přijďte si prohlédnout interiér a vyslechnout putovní příběh památky, která se snad už natrvalo usadila na svém místě – v Jiráskových sadech nedaleko soutoku Labe a Orlice. Od 14:00 do 15:00 hodin probíhá nekomentovaná, v 15:00 hodin pak komentovaná prohlídka.
Další termíny prohlídek naleznete na www.kostelsvatehomikulase.cz. Mimo vypsané termíny lze objednat (alespoň 48 hodin předem) prohlídku pro skupiny o počtu alespoň 10 osob.


30. května – čtvrtek od 16:00 hodin, Turistické informační centrum, Eliščino nábřeží 626
PACIENTSKÁ ORGANIZACE ROSKA HRADEC KRÁLOVÉ – beseda a představení činnosti organizace
Znáte hradeckou Rosku? Víte, jak žije? Přijďte si popovídat na besedu o organizaci, která pomáhá lidem s roztroušenou sklerózou (RS).  V průběhu měsíce května si navíc můžete prolistovat
na dotykovém kiosku v infocentru krátkou výstavu o její činnosti. Beseda a výstava se koná v souvislosti s Mezinárodním dnem RS, který připadá právě na 30. května.
 
 
 
PŘIPRAVUJEME:
 
1. června– sobota od 21:30 hodin, Letní kino Širák
ZAHÁJENÍ FILMOVÝCH PROJEKCÍ V LETNÍM KINĚ ŠIRÁK                                              Letní kino Širák přináší další sezónu nabitou filmovými novinkami z české i zahraniční produkce. Přírodní areál kina v centru Hradce Králové bude zájemcům otevřen od června do srpna. Těšit se můžete na sledování oblíbených titulů pod širým nebem s hvězdami nad hlavou. Hrajeme za každého počasí!
K zapůjčení máme pohodlné pěnové podsedáky, teplé deky i deštníky. O občerstvení se postará místní hospůdka v areálu kina, která nabídne osvěžující nápoje i dobroty z grilu. Pokladna se otevírá hodinu
před začátkem projekce. Program najdete na www.letnikinosirak.cz.
 
8. června – sobota, Žižkovy sady, Klicperovo divadlo a Šrámkův statek Piletice
FOLKLÓRNÍ FESTIVAL PARDUBICE – HRADEC KRÁLOVÉ                                          
XXXII. ročník
Zveme vás na jeden z nejvýraznějších českých folklórních festivalů, který spojuje dvě východočeská města - Pardubice a Hradec Králové. Již po dvaatřicáté si podají ruce dobří sousedé a přátelé folklóru, tentokrát
z Čech, Moravy, Slovenska a Polska. Prestižní přehlídka lidových tanců a muziky se uskuteční v pátek a v neděli v Pardubicích, a v sobotu v Hradci Králové. VSTUP JE VOLNÝ. Podrobný program najdete na adrese www.adalbertinum.cz. a na samostatných plakátech.
 
8. června – sobota 10:00 – 17:00 hodin, Tylovo nábřeží
FESTIVAL ŘEMESEL
Přijměte pozvání na předletní rodinné setkání na Festivalu řemesel, dříve známém jako Nábřeží řemeslníků a Nábřeží keramiky a skla. Tato slavnost spojuje tradiční i moderní řemesla a nabízí tvůrčí dílny pro děti i dospělé, regionální potraviny a občerstvení, jízdu na koních a ponících
pro děti, hudební doprovodný program, soutěž o ceny a další. Přijďte a zažijte nezapomenutelný den plný kreativity, tradice a zábavy!
 
 
12. a 13. června - středa a čtvrtek od 19:00 hodin, Studiová scéna Divadla Drak 
ENTRÉE K TANCI
´to se nedá popsat, to musíte zažít /impossible to describe, has to be experienced´
Festival taneční a pohybové tvorby v rámci Mezinárodního festivalu současného tance a pohybového divadla TANEC PRAHA 2024.
PROGRAM:
12. června:TETSU:  Peter Šavel, mimoOs & coll. (SK)
Taneční kvintet, který vnzikl v úzkém propojení s hudební kompozicí. Na TETSU lze nahlížet jako na oheň, kolem kterého sedíme, tančíme, žijeme. Možná si po chvíli všimneme, jak se
při pohledu na něj jemně hýbeme ve společném rytmu připomínajícím tlukot srdce.
TETSU je ale především oslavou životní energie a pohybu. Je energií, která nás tvaruje.
 
13. června:WHERE:Václav Kuneš & Helena Arenbergerová (ČR)
Unikátní projekt 42+PEOPLE a představení “WHERE” je mezigeneračním dialogem, ve kterém se představí tanečníci ve věku 42+ let spojující všechny hodnoty současného tance. Pilotní ročník představuje choreografii WHERE v podání interpretů Václav Kuneš & Helena Arenbergerová, která za svou sólovou roli v představení získala Cenu Thálie 2023.
 
Více k festivalu na adrese www.adalbertinum.cz.;www.tanecpraha.cz  a na samostatných plakátech. Předprodej vstupenek v síti HKpoint.
 
 
 
 
 
PROMENÁDNÍ KONCERTY 2024
Jiráskovy sady vždy v neděli od 16:00 hodin, vstup volný.
 
16. června       DECHOVÝ ORCHESTR ZUŠ HABRMANOVA, diriguje: Jan Doležal.
 
23. června       ART JAZZ BAND
 
30. června       DECHOVÝ ORCHESTR MĚSTA HRADCE KRÁLOVÉ,
                        diriguje: Ladislav Tyrner.
 
 
 
 
 
 
 
ZMĚNA PROGRAMU VYHRAZENA

Všichni dobří rodáci

ANNA MACKOVÁ

ANNA MACKOVÁ

Proslulý Krvavý román věnoval Josef Váchal Anně Mackové, nepřítelkyni špatné četby. Dokonce tam svoji družku zpodobnil v postavě s mazlivým příjmením Kocourková. Kdo byla žena, která s ním spojila na padesát let svůj život?

VÁCLAV BAUMANN

VÁCLAV BAUMANN

Málokdo z nás asi prožil v životě tolik dobrodružství jako Václav Baumann. Narodil se 24. srpna 1916 v Jaroměři, dětství a mládí prožil v Holicích.

MOŘIC PÍCHA

MOŘIC PÍCHA

Když se Mořic Pícha narodil, kalendář ukazoval 18. duben 1869.

Tiskové zprávy

KreatFest nabídne praktickou inspiraci, tvořivost, umění a vzdělávání

KreatFest nabídne praktickou inspiraci, tvořivost, umění a vzdělávání

Druhý ročník festivalu kreativity a kreativního učení proběhne v Hradci Králové od 9. do 11. května. Festival KreatFest nabídne bohatý třídenní program složený z workshopů, diskusí, sdílení a tvoření rozprostřený po tvůrčích i vzdělávacích institucích v Hradci Králové. Návštěvníci tak zavítají do knihovny, Centra kreativního muzejnictví, Centra uměleckých aktivit, ale taky Bajkazylu.

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Koncertní sezóna Filharmonie Hradec Králové se zvolna chýlí ke svému závěru a v hlavní Bílé abonentní řadě zbývá filharmonikům odehrát již jen dva koncerty z původních osmi. Předposlední událostí této řady je ve čtvrtek 25. dubna koncert s názvem Romance česká, při kterém publikum uslyší mírně netradiční, ale pro českou hudbu reprezentativní žánr melodramu. Role recitátora se ujal herec Miroslav Táborský.

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Připravované akce

Kulturní akce - J A R O M Í R   G A R G U L Á K               obrazy, plastiky

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist