Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Probíhající soutěže

HRADECKÝ LETOROST

HRADECKÝ LETOROST

3. ROČNÍK LETNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU
31. SRPNA 2024 VE 13.00 HODIN, LETNÍ KINO ŠIRÁK, HK

BRATŘI EBENOVÉ

BRATŘI EBENOVÉ

Koncert populární skupiny
23. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

M. V. KOPECKÁ + Z. CZENDLIK

Talk show populárních tváří - V rytmu tance   
16. KVĚTNA 2024 V 19 HOD., ADALBERTINUM, ČS. ARMÁDY 300, HK

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Doporučujeme #kulturní akce

SAMUEL FRITZ

zpět


SAMUEL FRITZ Hrůzyplné vyvraždění indiánské vesnice ve filmu Misie, kdy jde dobrovolně s domorodci na smrt též bělošský duchovní, má reálný předobraz. Podivné ale je, že oním páterem mohl být náš krajan. Z Čech do jihoamerických pralesů odcestovalo totiž v 17. a 18. století kolem 120 kněží, převážně jezuitů. (Žádostí o službu dostali představení ještě 4x víc!) Nejznámější se jmenoval Samuel Fritz. V kolonce narození má zapsáno 9. dubna 1654 v Trutnově. O rodičích a dětství prameny mlčí. Navštěvoval gymnázia v Jičíně a Hradci Králové. Studoval na pražské Filozofické fakultě. Roku 1673 vstoupil do Tovaryšstva Ježíšova. Učil v Uherském Hradišti a Brně, pak se však rozhodl pro teologii. Bylo vyhověno jeho přání vycestovat jako misionář do povodí řeky Maraňon v Amazonii. Plavil se ze Španělska (lodě jezdily do Jižní Ameriky jednou za rok) a v listopadu 1684 spatřil břehy vysněného kontinentu. Po další dva tisíce kilometrů dlouhé cestě mu nadřízení přidělí kmen Omaguů, nejpočetnější národ v oblasti.
 
Charismatický, prý skoro dvoumetrový kněz s dlouhým rezatým plnovousem si obávané divochy získal osobním příkladem, obětavostí a trpělivým přesvědčováním. Vybudoval první misii a kostel, učil je řemeslům a zemědělství. V deníku z let 1686 – 1723 vylíčil jejich zvyky, způsob života, dokonce vytvořil jakýsi slovník. O dobrodružství nebyla nouze: „… noci jsem trávil v nepopsatelných horečkách (že z lůžka, jen na píď od říčního proudu, jsem si svlažoval ústa) a trpěl nespavostí, způsobenou nejen nemocemi, ale také zvuky, jež vydávali krokodýlové, ohavné nestvůry, které se celou noc potulovaly po vsi. A jedné noci vlezl jeden z nich do mého člunu, jehož příď byla vstrčena do mé chatrče, a kdyby byl lezl dál, skoncoval by s mým chlapcem i se mnou, neboť jsem neměl kam utéci. Kromě ještěrů sbíhalo se do mé chýše tolik krys a tak hladových, že mi ohryzávaly dokonce i lžíci, cínový talíř a střenku nože a sežraly to málo, co jsem měl k jídlu...“ Při přepadení vesnice zase zapsal: „Do vřavy boje, křiku žen a dětí jsem se také já vřítil s křížem v ruce, abych byl se svými svěřenci, anebo pro ně zemřel. Poručil jsem, ať se rozezní všechny zvony. Pravděpodobně také vlivem vyzvánění, které dosud nikdy neslyšeli, obrátili se na ústup."
 
Rozšiřoval misie (tzv. redukce), působil u několika dalších kmenů. Zamiloval si zvláště Yurimaguy a všemožně jim pomáhal. Při sporech dobyvačných Portugalců a Španělů šlo častokrát o krk, Samuel Fritz byl dokonce pokládán za špióna. Poznal Amazonku od pramene k ústí, procestoval Jižní Ameriku od oceánu k oceánu. Díky tomu vytvořil životní dílo - její první seriózní mapu, což obdivuje vědecký svět dodnes. Osm roků vykonával funkci superiora maraňonských misií, než byl bezdůvodně odvolán. Zbývající léta strávil jako obyčejný kněz v peruánské osadě Jéberos. Zemřel 20. 3. 1725. Rodné město po něm pojmenovalo ulici. V pamětní desce na Krakonošově náměstí je kámen z Jeberos, v peruánském pomníčku díky nadšencům zase trutnovská dlažební kostka.
 
Text, který Fritz musel napsat na svou obranu madridskému prokurátorovi, charakterizuje ho nejlépe: „Já jsem sem nepřišel, abych se míchal do sporů o řeky a země, ani to není moje povolání, nýbrž přišel jsem, abych získal duše.“

VE SPOLUPRÁCI SE STUDIJNÍ A VĚDECKOU KNIHOVNOU HRADEC KRÁLOVÉ

Všichni dobří rodáci

VÁCLAV BAUMANN

VÁCLAV BAUMANN

Málokdo z nás asi prožil v životě tolik dobrodružství jako Václav Baumann. Narodil se 24. srpna 1916 v Jaroměři, dětství a mládí prožil v Holicích.

MOŘIC PÍCHA

MOŘIC PÍCHA

Když se Mořic Pícha narodil, kalendář ukazoval 18. duben 1869.

SAMUEL FRITZ

SAMUEL FRITZ

Hrůzyplné vyvraždění indiánské vesnice ve filmu Misie, kdy jde dobrovolně s domorodci na smrt též bělošský duchovní, má reálný předobraz.

Tiskové zprávy

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Romance česká – melodramy ve Filharmonii Hradec Králové

Koncertní sezóna Filharmonie Hradec Králové se zvolna chýlí ke svému závěru a v hlavní Bílé abonentní řadě zbývá filharmonikům odehrát již jen dva koncerty z původních osmi. Předposlední událostí této řady je ve čtvrtek 25. dubna koncert s názvem Romance česká, při kterém publikum uslyší mírně netradiční, ale pro českou hudbu reprezentativní žánr melodramu. Role recitátora se ujal herec Miroslav Táborský.

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY odtajnil program. Připravte se na týden plný chvění, tekutosti a rovnováhy!

29. ročník Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY odtajnil program. Připravte se na týden plný chvění, tekutosti a rovnováhy!

Hradec Králové, který se každoročně na konci června promění v epicentrum českého divadla, dnes zveřejnil kompletní program letošního 29. ročníku Mezinárodního divadelního festivalu REGIONY. Tento rok festival nabídne nadšencům divadla jedinečnou příležitost zúčastnit se bohatého programu plného divadelních, hudebních i pouličních vystoupení.

Kalendárium akcí

 <  DUBEN 2024  > 
POÚT STČT SOBNE
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Připravované akce

Kulturní akce - J A R O M Í R   G A R G U L Á K               obrazy, plastiky

Kulturní, společenské, sportovní akce v Hradci Králové a okolí

Kulturní akce v Hradci Králové

Změna programů vyhrazena - Za obsah inzerátů odpovídá zadavatel
Použití jakýchkoliv údajů či obrazového doprovodu z těchto stránek možné výhradně se svolením redakce

Pořadatelé

TOPlist TOPlist